Humanistisch Vormingsonderwijs

Wekelijks komt HVO-docent Albertien Buiting naar Varsseveld om Humanistisch Vormingsonderwijs te geven. Het Humanisme gaat er vanuit dat iedereen gelijk is, dat iedereen even belangrijk is, dat ieder mens in staat is om zelf over dingen na te denken, daar keuzes in te maken en verantwoording voor te dragen. Ook gaat het Humanisme er vanuit dat iedereen in verbondenheid leeft met elkaar, iedereen heeft elkaar nodig en iedereen moet rekening houden met elkaar.

Tijdens de HVO lessen gaat zij met de kinderen onderzoeken, hoe zij denken over bepaalde zaken die zij in hun leven tegenkomen. Hoe denken de kinderen over mooi of lelijk, en wat is goed en kwaad? Dit gebeurt geheel vrij van oordelen en opgelegde normen. Er wordt gesproken over wat de kinderen zelf vinden. De luisteren naar elkaar, werken  samen, doen spelletjes, hebben samen plezier. Op verschillende manieren gaan zij hiermee tijdens de Humanistische vormingslessen aan de slag.

De thema’s die besproken worden, worden aangepast aan de leeftijd van de kinderen.

Kortom:
HVO leert kinderen om te gaan met zichzelf en hun sociale en natuurlijke leefomgeving. Het draagt bij aan de ontwikkeling van sociale levenskunsten wereldburgerschap op basis van humanistische principes zoals natuurlijkheid, verbondenheid, vrijheid, gelijkheid en redelijkheid. Het sluit aan bij de belevingswereld van kinderen en werkt met uiteenlopende werkvormen met respect voor de verschillen tussen kinderen.
“HVO is laten zien wat je denkt, wilt en voelt en ook luisteren naar wat een ander bedoelt”.

Deze HVO-lessen vallen onder de reguliere lessen en zijn kosteloos te volgen.

Indien u uw kind(eren) ook aan wilt melden voor de HVO-lessen, dan kunt u dit in het begin van het schooljaar doorgeven aan de leerkracht van uw kind(eren).

Groepsnieuws Varsseveld

Voorleeswedstrijd

In de groepen 5 t/m 8 zijn de kinderen druk geweest met het oefenen voor de voorleeswedstrijd. Vanochtend was het dan eindelijk zover, de winnaars uit de groepen 5 t/m 8 namen het tegen elkaar op in de grote finale. Uiteindelijk heeft Fiene (gr. 8) gewonnen, gefeliciteerd!

Opening Kinderboekenweek

Vandaag was de opening van de Kinderboekenweek. Op het podium stond een grote tijdmachine. Uit de tijdmachine kwamen kinderen, die verkleed waren als iemand uit de geschiedenis. Zo zagen we Napoleon Bonaparte en ridders en jonkvrouwen.

De komende tijd gaan we ons bezig houden met het kinderboekenweekthema 'En toen'.

We hebben er zin in!